Dia de la dona – La Jonquera

Dia Internacional de la dona a La Jonquera

Amb motiu del Dia Internacional de les Dones, l’Ajuntament de la Jonquera ha programat tres interessants propostes al municipi.

La primera serà el concert de Madamme Mustash, que es farà el mateix dilluns 8 de març, a les 19 hores, a la Sala Societat de la Unió Jonquerenca. L’activitat serà gratuïta, però cal reservar plaça a Can Laporta. Llavors, els actes continuaran el divendres 12 de març amb una doble proposta per als més menuts. A les 17 hores, la biblioteca acollirà el taller «Construïm les ulleres de la igualtat». On els infants podran crear les seves pròpies ulleres violetes i paral·lelament treballar el concepte d’igualtat de gènere. Tot seguit, a les 18 hores, s’organitzarà una sessió especial de l’Hora del Conte, on els petits vibraran amb «La poció màgica de la Blancaneus». Ambdues activitats aniran a càrrec de Capgiralla Contes.

Dia Internacional de les Dones

Així, el Dia Internacional de les Dones o Dia de la Dona Treballadora se celebra el 8 de març de cada any i està reconegut per l’ONU. Doncs, és un dia en que es vol reivindicar especialment el feminisme denunciant el sexisme. Ja que aquest dia commemora la lluita de les dones per la seva participació, juntament amb els homes, en l’àmbit laboral, i per tant pel dret a la independència econòmica. Però en aquests últims anys aquesta lluita està agafant més força que mai, i la denúncia contra l’abús masculí és el dia a  dia de la nostra societat.

La primera vegada que es va celebrar fou el 19 de març de 1911 a Alemanya, Àustria, Dinamarca i Suïssa, des de llavors s’ha convertit en un dia internacional.

El 8 de març no és una data qualsevol. Ja que vol recordar la vaga de les obreres tèxtils nord-americanes de 1857. També l’incendi de la fàbrica Cotton o el de la Triangle Shirtwaist Company, de Nova York el dia 25 de març de 1911. Doncs, fou una indústria tèxtil on treballaven cinc-centes persones, en la seva gran majoria dones immigrants joves, on van morir 142 obreres que l’any anterior havien mantingut una important vaga per demanar millors condicions laborals.

Aquesta lluita per la igualtat i per aturar el sexisme no s’atura. I ja l’any passat les manifestacions i activitats reivindicatives, al nostre país foren massives. Aquest any hi tornarem!
Què fer? Fem Empordà

Data

08 març 2021 - 08 març 2022

Etiquetes

Cultura,
Música

Localització

La Jonquera