conferencies de sant pere de rodes

Conferències Sant Pere de Rodes

 “La muntaya de Sant Pere de Rodes a través dels documents medievals” a la Cate

Conferències Sant Pere de Rodes. Cicle de Conferències de l’Any Sant de Sant Pere de Rodes.

Així, la conferència es realitzarà a la Sala La Cate de Figueres, el dijous 25 de juny a les 19h.

“La muntaya de Sant Pere de Rodes a través dels documents medievals” a càrrec de Josep Mª Gironella.

Doncs,  l’aforament és limitat a 15 persones, que s’hauran d’inscriure enviant un correu electrònic a:

santperederodes.cultura@gencat.cat

Però, la Cate ha habilitat el seu canal web per poder seguir la conferencia en directe. No us en perdeu l’oportunitat!

Més informació

Més esdeveniments

El monestir de Sant Pere de Rodes

Els orígens del monestir de Sant Pere de Rodes es perden en el temps i en les llegendes. Però, hi ha constància arqueològica de l’existència d’un edifici del segle VI,de funció desconeguda. Al
segle IX,  l’esmenten com una petita cel·la
monàstica que es disputaven dues abadies: Sant Esteve de Banyoles i Sant Policarp de Rasés. Llavors, l’inici de l’esplendor del monestir se situa a partir del segle X,quan rebé grans donacions de terres per i aconseguí preceptes i privilegis dels papes
i dels reis franc. Així, el 944 el convertí en abadia. Entre els segles X i XI es construí l’església que avui podem contemplar i també s’inicià la importància del monestir com a centre de pelegrinatge. Més tard, consolidà el seu poder i prestigientre els segles XII i XIII essent un centre de poder espiritual, polític i econòmic més.

Decadència:

Els primers indicis de decadència els trobem a partir del segle XIV, per conflictes bèl·lics i epidèmies que van afectar directament l’Empordà i crisi de l’època feudal. Els problemes s’agreujaren durant els segles XV i XVI, les guerres continuaren afectant directament el monestir i les seves propietats, els atacs de pirates i bandolers i s’encetà una etapa de relaxament de la vida religiosa.
Llavors, un moment de recuperació econòmica es produeix el s. XVII i XVIII, gràcies a l’expansió del cultiu de la vinya que es visqué a Catalunya.
Tot i això, l’abadia continuà patint atacs i saqueigs per part de tropes franceses i bandolers. Per això el 1798 els monjos van decidir abandonar definitivament el monestir i instal·lar-se a Vilasacra. El 1818 es van traslladar de nou, aquest cop a Figueres. Poc temps després es produí la definitiva extinció de la comunitat de monjos benedictins de Sant Pere de Rodes, amb la desamortització de 1835.
(Font: Museu d’Història de Catalunya)

Data

25 Jun 2020

Hora

19:00

Etiquetes

Cultura